29 juni 2013

Als student zoeken naar een huis in Den Haag...

Tijd om een huis te zoeken! Ik wist al dat ik met mijn inkomen een borgsteller nodig had. Mijn vader wilde dit gelukkig zijn, aangezien ik in de vier jaar dat ik op mezelf woonde áltijd op tijd de volledige huur heb betaald. Naïef als ik ben dacht ik dat, de borg geregeld, ik een makelaar zou bellen en dat zij hun uiterste best zouden doen om voor mij een huis te vinden.

Makelaar: 'Heeft u de inkomenseisen gezien?'
Ik: 'Ja, zeker. Wij zijn studenten maar mijn vader wil graag borg voor ons staan.'
Makelaar: 'Wij verhuren niet aan studenten.'
Ik: 'Dus ik kan helemaal niet via u iets huren?'
Makelaar: 'Nee.'

Dus dat begint mooi. Op zich is het begrijpelijk. In Nederland heeft een huurder veel rechten, daarom wil je niet zomaar iemand in je huis hebben en het is de taak van de makelaar om potentiële huurders te scannen. Bij het woord 'student' gaan vaak de alarmbellen rinkelen; feesten, geluidsoverlast, laag inkomen, veel verhuizen...


Wat werkt
Je moet dus weten bij welke makelaar je moet zijn. Na rondvraag bleken veel vrienden en kennissen goede ervaringen te hebben met Wolters Makelaardij en met Duinzigt.

Bij Wolters werden we erg vriendelijk ontvangen en hebben we ons meteen ingeschreven. Op de website was het handig zoeken naar beschikbare woningen en per mail kreeg ik altijd erg snel antwoord. Wel is het een nadeel dat je eerst álle benodigde papieren moet doorgeven voor je ook maar naar een woning kan gaan kijken. Hierdoor zijn we uiteindelijk nooit via hen ook echt wezen bezichtigen.

Bij Duinzigt gingen we ook langs. Om je bij Duinzigt in te schrijven moet je óók alle papieren aanleveren maar ook 40 euro inschrijfgeld betalen. Dat gaat dan wel weer van de bemiddelingskosten af als je via hen huurt. We besloten dit nog even niet te doen want er moest eerst nog wat gespaard worden.  Want samen gáán wonen is duur!

De kosten 
Je kan er op rekenen dat je de eerste maand dat je gaat samenwonen bijzonder weinig te besteden hebt. De ons bekende kosten op een rijtje:

  • Een maand huur vooruitbetalen.
  • Een maand huur als borg betalen.
  • Een maand huur als 'bemiddelingskosten', vergoeding voor de makelaar.
  • In mijn ervaring duurt het vaak drie maanden voor eventuele huurtoeslag op gang komt, daarna krijg je alles in één keer. Ik heb gehoord dat dit gaat veranderen, we zullen zien.

Wat niet werkt
In de tram hoorde ik een meisje praten over de site huurprofielen.nl. Het klonk ideaal, je zet een profiel van jezelf als huurder online en verhuurders zoeken jou!
Ik keek rond op de site, het zag er goed uit en ik maakte een gratis profiel aan. Vervolgens stromen de -ongeloofwaardige- berichten binnen. 500€ voor een vierkamerappartement? Een korte Google sessie zei genoeg. Je betaalt twintig euro per maand en krijgt geen reacties. Je kan op geen enkele manier verifiëren dat de site jou gegevens daadwerkelijk aan een verhuurder heeft voorgesteld. Blij dat ik hier geen geld aan heb besteed!

Zoeken via Woonnet Haaglanden was een ramp bij een inschrijftijd korter dan vijf-zes jaar. Voor een sociale huurwoning moet je érg veel geduld hebben. Bovendien zijn op de site altijd alleen foto's te zien van de buitenkant en je betaalt elk jaar dat je inschrijftijd opbouwt tien euro.

Ook random zoeken via Funda en bellen naar de makelaar leverde vaak weinig meer op dan een lijst van makelaars die niets van studenten moesten hebben. Toch bleven we dit af en toe proberen als er toch echt een juweeltje langs kwam.

Bezichtigen
We hebben een bezichtiging gehad via een makelaar waarvan we wisten dat ze eigenlijk niet aan studenten verhuurden. We MOESTEN het gewoon toch even proberen en hebben onze arbeidspositie aan de telefoon  gewoon niet genoemd. We werden vriendelijk ontvangen en mochten gewoon vrij rondlopen. We kregen echter ook geen uitleg verder over het huis. Bovendien was het een bouwval in het echt en was het eigenlijk wat te vroeg, middenin een schoolblok, te huur.




Eind Mei verschenen op de site van Duinzigt de eerste geschikte woningen die per 1 juli of zelfs 1 augustus beschikbaar waren. Midden in de zomervakantie dus! Ik vond een droomhuisje, belde en kreeg vrij snel een afspraak om in te schrijven en daarna meteen de woning te bezichtigen. Ik was vrij snel met bellen en meteen veel te erg verliefd op het huis en ging er al bijna vanuit dat ik het zou krijgen.

Plattegrond van 'HET Huis.'


Plattegronden tekenen en daarop een schaalmodel van je bed heen en weer schuiven is een beetje dom als je nog niet eens bent wezen kijken. Ik was dan ook best teleurgesteld toen we de dag van tevoren een telefoontje kregen dat het appartement al verhuurd was. Blijkbaar lopen bezichtigingen gewoon door en worden gemaakte afspraken pas afgebeld wanneer iemand alle papieren heeft ingeleverd en alles écht rond is. Dit gebeurde helaas nog een aantal keer, om moedeloos van te worden. Als ik niet eens naar een huis mag gaan kijken, hoe kan ik het dan húren?!

Papieren
O ja, bereid je voor op het bij elkaar krijgen van een klein stapeltje papierwerk. Ik hield een documentje bij waarin ik kon afstrepen wat er al geregeld was. Sommige makelaars willen alles op papier, sommige willen een mailtje. Zorg dus dat je beide paraat hebt als je snel wilt reageren!

  • Van beide huurders kopie identificatie
  • Van beide huurders bewijs van inkomen
  • Van beide huurders recent bankafschrift als bewijs huidige adres
  • Van beide huurders een huurdersverklaring van de vorige huisbaas als verklaring van goed gedrag
Als je net als wij met een borgsteller werkt (wat de meeste studenten zullen moeten) ook van de borgsteller de volgende gegevens:
  • Kopie identificatie
  • Kopie bankafschrift met huidige huur / hypotheek
  • Kopie arbeidscontract
  • Kopie drie opeenvolgende loonstrookjes
Werk je niet met een borgsteller dan moet je je eigen arbeidscontract en loonstrookjes mee sturen.

Tips
- Laat iedereen weten dat je een huis zoekt. Mensen hebben tips over meedenkende makelaars en we hadden even een optie om een huis van een collega van een oom over te nemen. Netwerken!
- Kijk overal naar bordjes 'te huur'. Misschien een makelaar die nog niet kent?
- Houd een lijst bij van nee-makelaars, dan bel je niet twee keer voor niets.
- Probeer door simpel op te lossen klusjes heen te kijken. Een muurtje verven is zo gedaan, door een heel huis een nieuwe vloer leggen wordt al snel prijzig.
- Maak een duidelijk eisen-lijstje. Voldoet een huis niet? Dan hoef je ook niet te gaan twijfelen of je inboedel tóch in dat kamertje gepropt kan worden.
- Heb geduld. Als je NU een huis wilt kom je waarschijnlijk slechter uit dan wanneer je wacht tot er eens een mooie kans voorbij komt.

The Winning Call
Uiteindelijk hebben wij iets gevonden via random bellen naar een makelaar die we nog niet kenden. Voor iedereen op zoek naar een huis in Den Haag, heel veel succes! Een beetje geluk -en vasthoudendheid-  heb je wel nodig om een leuk eigen stekkie te vinden.

p.s.
Het is zo raar om niet meer overal naar 'te huur' bordjes te hoeven speuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten