Stucwerk afbikken
Nadat we de houten balk hadden verwijderd bleek dat eronder een keer vaker gestuct was dan erboven en dus bleven we met een verspringing zitten. Deze moest onder de balk komen te zitten maar dan op de nieuwe hoogte. Om onszelf wat richting te geven tekenden we de nieuwe lijn af met een potlood en een waterpas en maakten hierlangs vast een richeltje met een hamer en een plamuurmes.
Op dezelfde manier hebben we ook de rest van het stucwerk afgebikt tot op de goede hoogte. Wanneer je vlak langs de rand een flinke tik geeft tegen je plamuurmes springt het stukje het dichtst langs de rand vanzelf weg. Zo hebben we een uurtje of twee doorgebracht. Zij aan zij bikkend en dankbaar dat onze buren niet zo moeilijk doen over wat klus-lawaai.
Een flink rauwe muur kwam onder de stuclaag vandaan dus hier zijn we voorlopig nog niet klaar mee!
Oude verflaag wegschuren
Boven de balk was er ook het een en ander aan de hand.
Deze verflaag is niet helemaal meer overschilderbaar. Schuren met het grofste schuurpapier wat ik in huis had; korrel 80, deed bijna niets, zelfs niet onder mijn schuurmachine. Uiteindelijk ben ik naar de bouwmarkt gegaan voor het grofste schuurpapier wat ze hadden en met korrel veertig, een schuurblokje en een heleboel tijd kwam ik heel ver.
Na één middag schuren zat mijn haar zo vol stof dat ik het nauwelijks uitgekamd kreeg dus de volgende dag nam ik een voorbeeld aan Miss Rosie the Riveter herself. Hoewel ik er veel minder goed uitzie met een theedoek om mijn hoofd werkte het prima.
Ik heb niet alles helemaal kaal geschuurd maar gewoon tot er geen randjes meer voelbaar waren.
Deze platen waren met kleine spijkertjes aan de muur getimmerd en dus gemakkelijk te verwijderen met de achterkant van een hamer.
Dit kwam eronder vandaan...
Sorry voor de crappy foto, deze is 's avonds laat genomen. Wellicht wil je het ook niet beter zien. Achter de platen zat nog wat oud, groengestreept behang en daaronder gewoon kale baksteen. Ik snap ook niet waarom ;)
Aan de onderkant van het overhangende deel kwamen zelfs nog ventilatiegaten vandaan!
Helaas bleken ze volgestort te zijn met zand en dus niet bruikbaar. Nadat er een emmer vol uit vandaan was gekomen hebben we ze weer dichtgestopt met de filter en de kap die je hierboven op de foto ziet. We hebben er een paar extra klappen met een hamer tegen gegeven zodat ze wat dieper in de gaten zaten. Er is dus geen afzuiging in de keuken. Daarom willen we graag een keukendeur en zetten we de deur naar het balkon open als we koken. Zo gaat de rest van het huis niet zo naar je maaltijd ruiken.
Het eerste waar ik aan begon was het dichtsmeren van alle gaten en de grote spleet waardoorheen de bakstenen te zien zijn. Hier ging flink wat materiaal in zitten dus om kosten te besparen heb ik de eerste paar lagen gemengd met 1/3e deel zand.
Ik heb er ongeveer vier keer over gedaan om alles helemaal dicht te smeren. Deze gaten kúnnen wel in een keer gevuld worden zonder dat alles gaat verzakken, maar op een gegeven moment heb je niets meer dan natte grote gaten vuller om natte grote gatenvuller op te smeren en dan wordt het toch een stuk lastiger. Uiteindelijk heb ik ook de onderkant van de overhanging dichtgesmeerd.
Next up: STUCEN!
Andere delen gemist? Lees hier en hier de eerdere posts over onze -ahum- kleine keuken renovatie!
"Daarom willen we graag een keukendeur en zetten we de deur naar het balkon open als we koken. Zo gaat de rest van het huis niet zo naar je maaltijd ruiken"
BeantwoordenVerwijderenIs het niet zo dat door de wind je etenslucht júist je huis ingeblazen wordt?
Hangt er vanaf hoe de wind staat Maar omdat er twee rijen huizen zijn blaast het daar bijna altijd tussendoor en blaast het niet naar binnen toe.
Verwijderen